Practice what you preach

SAM_1088Meijer Energie- & Milieumanagement stelt zichzelf als hoogste doel om aan toekomstige generaties een maatschappij na te laten die het milieu niet belast. Dit kan volgens ons. 

Ook in de eigen organisatie proberen wij, stapje voor stapje, de milieubelasting te verminderen.

Praktisch gezien betekent dit voor onze huisvesting in het monumentale pand in Den Haag, dat wij eenvoudige besparingsmaatregelen naleven:

  • de verwarming uitzetten op momenten dat dat kan. Dit doen wij niet door in de kou te werken, maar door de verwarming goed te regelen;
  • gebruik maken van hoog rendement verlichting;
  • de verlichting uit doen als deze uit kan zijn (en in de tussentijd, wanneer mogelijk, automatisch dimmen);
  • de server en andere noodzakelijke continu in gebruik zijnde computers zijn energie-efficiënte modellen;
  • volop gebruik maken van ‘vrije koeling’ door zonwering en zomernachtventilatie om de warmtelast te minimaliseren. De koeling wordt natuurlijk wel ingeschakeld als het daarna alsnog te warm wordt.
  • enzovoort;  vele andere maatregelen.

Wij zijn geen ‘geitewollensokken mensen’. Wij zijn ook net ‘gewone gebruikers’, die grote breedbeeldschermen, etc. gebruiken en soms het licht vergeten uit te schakelen. Maar wij gaan wel bewust om met de door ons veroorzaakte milieubelasting.

Met eigen continu werkende meetapparatuur, waarmee we ook voor enige duizenden bedrijven en instellingen monitoren, traceren wij soms ook bij ons verspilling. Door daar gelijk actie op te ondernemen wordt verdere verspilling voorkomen.

Onze Energiemonitoring  geeft continu inzicht in ons verbruik. 

Het resultaat van deze aanpak is dat ons energieverbruik vrijwel altijd lager is, dan dat van pas gebouwde kantoorgebouwen.

Op een laag verbruik kan je nog maar weinig meer besparen. Toch zijn wij begonnen om ons gebouw (bouwjaar 1910) van een energielabel G (zeer slecht) richting een energielabel A (zeer efficiënt) te brengen. Dit met een gezonder binnenklimaat door te investeren in bouwkundige en installatietechnische maatregelen. Hierbij volgen wij natuurlijk de Trias Energetica.

Bouwkundig

Wij gaan ons energieverbruik beperken door de isolatiewaarde van de schil van het gebouw te verbeteren. Doordat de warmteweerstand hoger wordt, gaat er minder energie via de schil van het gebouw verloren.

De schilverbetering ziet er als volgt uit:

  • Er komen overal HR++ achterzetramen. Hierdoor worden drie glaslagen gerealiseerd.
  • Het pand heeft een steensgevel, deze isoleren wij dusdanig dat er een Rc-waarde wordt behaald die gelijk staat aan 10cm isolatie.

Installatietechnisch

Om energieverspilling zoveel mogelijk tegen te gaan krijgt het pand mechanische balansventilatie met warmteterugwinning.

Het verwarmen van het gebouw gaan we met een zo efficiënt mogelijke installatie doen waarbij het comfort van onze werknemers behouden blijft. Doordat de warmteweerstand van de schil sterk verbetert, kan er in dit pand (uit 1910) een hybride warmtepomp (in combinatie met radiatoren)  in de totale warmtevraag van het gebouw voorzien. De installaties kunnen dan wel energie-efficiënt zijn, maar de setpoints van die installaties goed zetten is net zo belangrijk. Met onze Installatie-Check-Up zien wij vrijwel dagelijks hoeveel energie er, door het goed inregelen van verwarmingsinstallaties, bespaard kan worden.

Het geïnstalleerd vermogen van de verlichting brengen wij zo ver mogelijk terug door het toepassen van LED verlichting op natuurlijke vervangingsmomenten. Waar mogelijk passen we beweging sensoren toe, immers: “De zuinigste lamp, is een lamp die uit staat”.

Met bovengenoemde maatregelen behaalt dit pand uit 1910 ruim een energielabel A. Wij gaan daarbij uit van meer dan 10% rente (door energiebesparing) op de geïnvesteerde euro’s. Investeringen in energiebesparing doen wij natuurlijk voor het milieu, maar het moet zakelijk ook ‘leuk’ zijn. Daar is toch niets mis mee.

Meijer Energie- & Milieumanagement inspireert al vele bedrijven en organisaties. 

Mogen wij u ook inspireren?