•  Ik wil informatie
  •  Bel mij
  • Deel deze pagina:
Bedankt voor uw informatie aanvraag, wij nemen zsm contact met u op.
Vraag ons gerust om informatie. Vul het onderstaande formulier in en klik op de verstuur knop.
Bedankt voor uw aanvraag, wij zullen u zsm terug bellen.
Vraag ons gerust om u terug te bellen. Vul het onderstaande formulier in en klik op de verstuur knop.

Klimaatakkoordje met mezelf 2.0 – voorlopig aardgas

Dennis van Leeuwen

In juli 2018 sloot ik een Klimaatakkoordje met mezelf. Samengevat:

Alles uit indien overbodig en op natuurlijke vervangingsmomenten hoogwaardige vervangingsinvesteringen doen in ons huis en zo stap voor stap onze warmtevraag verlagen.

Stand van zaken

Inmiddels is het tijd voor een update: de stand van zaken; en vanaf de huidige situatie opnieuw controleren of de koers bijgesteld moet worden.

De vloerisolatie

Die is uitgerold: op een woensdag steeg het naar m’n hoofd: de gekregen restpartij die al veel te lang opgerold in de schuur lag moest maar eens worden aangebracht. Komend weekend, want de agenda was leeg.

Als snel zonk de moed me toch weer wat in de schoenen: wat te doen met die natte kruipruimte. Ik heb bij een DHZ-winkel een lap vijverfolie gekocht: ruim de breedte van ons huis en van de rol, dus ook ruim de lengte van ons huis.

Op zaterdagochtend de rol meegesleurd de kruipruimte in. Netjes recht gelegd bij de voorgevel, zodat er een voldoende opstaande rand tegen de fundering was en dan maar voor me uit uitrollen. Mooi meegenomen: ik zat op het uitgerolde vijverfolie, zodat het goed bleef liggen en ik al tijdens het uitrollen droge kleren hield. Ik werd al snel (redelijk…) enthousiast om een weekend lang door de kruipruimte heen en weer te tijgeren.

Met verlichting, betonboor, slagpluggen en reflecterend folie heb ik me de zaterdag en zondag vermaakt. Het duurt even, is zwaarder dan een kantoorbaan, maar met stug doorwerken prima te doen. Maar in welke mate het nu bespaart…? Zoals ik vooraf al verwachtte: ons gasverbruik (ca 600 m³ per jaar) is dusdanig laag dat de massa van ons huis altijd fris is. Comfort halen wij uit de temperatuur van de lucht en stralingswarmte van de radiatoren. En als de vloermassa koud is: wat is dan de besparing van isolatie aan de onderzijde?

Gasverbruik winter 2018 – 2019

Dat ging even mis: in het najaar van 2018 kwam het huis naast ons leeg te staan. Het stond in de verkoop, maar gezien de vraagprijs en de uitgeleefde staat liet de verkoop op zich wachten. Voor ons nadelig: het dakraam van de buren leek niet meer dicht te kunnen en stond de hele winter op een kier. Het zal binnen flink koud zijn geweest. En ons gasverbruik was die winter ongewoon hoog. Een goede trendanalyse is daardoor een stuk lastiger te maken: Welke besparing heeft de vloerisolatie opgeleverd? Wat is de invloed van de binnentemperatuur bij de buren? Wat is de besparing van nog komende maatregelen?

Enkel glas vervangen

Zoals geschreven in het oorspronkelijke Klimaatakkoordje met mezelf was het laatste enkel glas aan de beurt. Omdat we in de praktijk nauwelijks verwarmen in de slaapkamers, wilden we het glas vervangen ten behoeve van comfort. Het kozijn, draairaam en hang- en sluitwerk is 40 jaar oud, hout. Wij zijn geen schilders. Dus om nu dubbel glas in het bestaande houtwerk te laten zetten… liever niet. Daarom een nieuw kozijn. En zoals in mijn eigen Klimaatakkoordje met mezelf geschreven: triple glas met zo goed mogelijk isolerend kozijn. Het werd: U_gl = 0,7 en U_fr = 1,1.

Maar toen… ging het toch kriebelen: dan hebben we op de 1e verdieping een slaapkamer met triple glas en in de woonkamer 40 jaar oud dubbel glas… Is dat niet gek? Sommige mensen kopen een nieuwe auto omdat ze daar de middelen voor hebben; anderen kopen een nieuwe keuken. Dit keer waren wij aan de beurt om onszelf te trakteren, niet op uitvoering van periodiek onderhoud, maar op een upgrade van ons huis: geen schilderwerk meer, geen klemmende deuren meer, raam- en deurindeling zoals wij het willen, kiepstanden ten behoeve van ventilatie en geen dichtgeschilderde ventilatieroosters meer. Uitvoering vond plaats in december (2019). Het resultaat mag er zijn! Ons huis is er flink van opgeknapt en komende zomer gaan we ongetwijfeld plezier krijgen van de extra zomernachtventilatie. (Zomernachtventilatie is het afvoeren van zomerwarmte die overdag het huis in komt, door ’s nachts koelere buitenlucht door het huis te laten stromen.)

Onvoorziene maatregel…

Subsidie Energiebesparing Eigen Huis mogelijk is bij minimaal 2 isolerende maatregelen. Triple glas en nieuwe kozijnen: telt als één. Vloerisolatie: gekregen restpartij komt niet voor subsidie in aanmerking. Dakisolatie: lastig, want tijdens de bouw is 3 cm pur-plaat op het dakbeschot aangebracht. Extra isolatie van binnen uit wordt wel spannend of houtrot voorkomen kan worden. Om het extra spannend te maken: sommige stukken zijn al netjes met gipsplaat afgewerkt, zodat er aan de binnenzijde van de isolatie al een luchtspouw is ontstaan. Wie kent een dampdicht (!) isolatiemateriaal dat in die spouw gespoten kan worden? Dus ook dakisolatie valt af.

Is extra spouwmuurisolatie dan een optie? JA! Tegenwoordig kan een reeds geïsoleerde spouw worden bijgevuld. Hoewel tijdens de bouw al 3 cm steen-/glaswol in de spouw is aangebracht (en ons huidige gasverbruik al zo laag is), zal de besparing gering zijn. En de investering? Die is lager dan de subsidie op triple glas… Onze ‘netto investering’ op glas + kozijnen + bij-isolatie van de spouw is daardoor lager dan de investering in alleen glas + kozijnen. Dus ook bij-isolatie van de spouwmuur is inmiddels gebeurd.

Gasverbruik winter 2019 – 2020

De winter is nog niet afgelopen (en eigenlijk ook nog niet begonnen…), maar ons gasverbruik is ongelooflijk laag. Logisch vanwege de zachte winter en gelukkig weer (ook fijne) buren? Ja, deels waar. Maar ook voorgaande winter was het niet overdreven koud… Ons gasverbruik op onderstaande eindafrekening is met kop en schouders een ‘all time low’.

Laatste jaarafrekening

Tot zover voorlopig de isolerende maatregelen. Ons energieverbruik was van 8 februari 2019 tot 8 februari 2020:

Dat gasverbruik kan nog wel eens verder dalen zonder aanvullende maatregelen, want februari en maart 2019 hadden we geen buren en tot december 2019 hadden we nog oud glas en oude kozijnen.

Oorspronkelijke koers

In mijn oorspronkelijke Klimaatakkoordje met mezelf was mijn lange termijn koers: een of andere warmtepomp, maar in ieder geval geen stadsverwarming.

Bijgestelde koers

Is daar verandering in gekomen: ja, gedeeltelijk. De onwil voor stadsverwarming is onveranderd. Maar de optie ‘een of andere warmtepomp’ heeft concurrentie gekregen: vooral systemen die nu nog niet marktrijp zijn wekken mijn nieuwsgierigheid.

Breder vizier

Ten eerste de opslag van zonnewarmte in de faseovergang door zout te hydrateren en te drogen: door waterdamp aan zout toe te voegen komt warmte vrij. Bovendien een hogere temperatuur dan een warmtepomp (tot nu toe, met hoog rendement) leuk vindt. ’s Zomers kan dat zout met warmte uit een zonnecollector weer worden gedroogd, zodat een jaar later datzelfde zout opnieuw warmte kan leveren. Dit systeem vraagt met name de opslag van een flinke zoutvoorraad. Lang leve de kruipruimte. Maar zoals gezegd: nog niet marktrijp.

Andere systeem voor seizoensopslag: een ‘buurtbuffer’ die ’s zomers met zonnecollectoren op de betrokken woningen wordt opgewarmd, om ’s winters die warmte te kunnen gebruiken. Maar kosten? Willen buren mee doen?

Dan, eveneens niet marktrijp, toch waterstof. Afgelopen week ben ik bij een lezing van professor Ad van Wijk geweest: stroomopwekking in de Sahara, electrolyse tot waterstof en transport via bestaande gasleidingen lijkt in de toekomst behoorlijk grootschalig mogelijk. Maar wanneer? De productiekosten voor waterstof zijn nu nog vergelijkbaar met 0,75 tot 1 €/m³ aardgasequivalent, aldus prof Van Wijk. Exclusief belastingen. Hij verwacht (daar kan je van alles van vinden) een behoorlijke daling, maar laten we er rekening mee houden dat waterstof inclusief alle belastingen op € 1 per m³ aardgasequivalent komt; nu betalen we ca € 0,83 per m³ aardgas. Toch een aardige tariefsverhoging. Maar, lang leve ons lage verbruik, valt dat voor ons op jaarbasis nog best te overzien.

En tja… dat vind ik nu het lastigste… moet ik dan vanaf nu maar afwachten tot de juiste optie beschikbaar komt? Ja, ik denk het wel… En in die tijd: ogen open houden voor nog andere opties. Welke optie(s) kent u die ik aan mijn lijstje met interessante opties toe kan voegen?

Conclusie

Wij gaan voorlopig nog niet van het aardgas af.

Ons huidige energieverbruik is voorlopig laag genoeg. Nu eerst eens de energiehuishouding van ons ge-upgrade huidige huis opnieuw leren kennen en anderen aansteken om ook hun verbruik te verlagen.

Doe jij ook mee?