Practice what you preach

SAM_1088Meijer Energie- & Milieumanagement stelt zichzelf als hoogste doel om aan toekomstige generaties een maatschappij na te laten die het milieu niet belast. Dit kan volgens ons. 

Ook in de eigen organisatie proberen wij, stapje voor stapje, de milieubelasting te verminderen.

Praktisch gezien betekent dit voor onze huisvesting in het monumentale pand in Den Haag, dat wij eenvoudige besparingsmaatregelen naleven:

  • de verwarming uitzetten op momenten dat dat kan. Dit doen wij niet door in de kou te werken, maar door de verwarming goed te regelen;
  • gebruik maken van hoog rendement verlichting;
  • de verlichting uit doen als deze uit kan zijn (en in de tussentijd, wanneer mogelijk, automatisch dimmen);
  • de server en andere noodzakelijke continu in gebruik zijnde computers zijn energie-efficiënte modellen;
  • volop gebruik maken van ‘vrije koeling’ door zonwering en zomernachtventilatie om de warmtelast te minimaliseren. De koeling wordt natuurlijk wel ingeschakeld als het daarna alsnog te warm wordt.
  • enzovoort;  vele andere maatregelen.

Wij zijn geen ‘geitewollensokken mensen’. Grote breedbeeldschermen, auto’s, vergeten apparaten achter je uit te schakelen. Wij lijken ook ‘net gewone gebruikers’. Maar wij gaan wel bewust om met de door ons veroorzaakte milieubelasting.

Met eigen continu werkende meetapparatuur, waarmee we ook voor enige duizenden bedrijven en instellingen monitoren, traceren wij soms ook bij ons verspilling. Door daar gelijk actie op te ondernemen wordt verdere verspilling voorkomen.

Onze Energiemonitoring  geeft continu inzicht in ons verbruik. 

Het resultaat van deze aanpak is dat ons energieverbruik vrijwel altijd lager is, dan dat van pas gebouwde kantoorgebouwen.

Op een laag verbruik kan je nog maar weinig verder besparen. Toch gaan wij ons gebouw (bouwjaar 1910) van een energielabel G (zeer slecht) richting een energielabel A (zeer efficiënt) brengen. Dit met een gezonder binnenklimaat door te investeren in bouwkundige en installatietechnische maatregelen. Wij gaan daarbij uit van meer dan 10% rente (door energiebesparing) op de geïnvesteerde euro’s. Investeringen in energiebesparing doen wij natuurlijk voor het milieu, maar het moet zakelijk ook ‘leuk’ zijn. Daar is toch niets mis mee. 

Meijer Energie- & Milieumanagement inspireert al vele bedrijven en organisaties. 

Mogen wij u ook inspireren?