Sinds 23 februari 2017 liggen op ons huis PV-panelen en bijna een jaar later ontvingen we de eindafrekening over de periode 6 feb 2017 tot 6 feb 2018. Nu de PV-panelen er (inmiddels ruim) een jaar liggen is het een mooi moment om de balans op te maken.
Slechts 6
Omdat onze woning wordt bewoond door een zuinig echtpaar, 2 kinderen die netjes het licht achter zich uit doen en een energieadviseur, is ons energieverbruik altijd al laag geweest. Opvallend laag, maar om nu te zeggen dat wij dingen laten? Nee. Het is gewoon een eengezinstussenwoning in een bloemkoolwijk uit 1980. Gewoon met een gasgestookte combi-ketel. We hebben geen wasdroger en geen 25 jaar oude vrieskist; wel een vaatwasser die iedere 2 dagen draait. In de woonkamer nog een paar halogeenspotjes, omdat de LED-lampjes en de LED-dimmer toch niet volledig met elkaar overweg kunnen… (als iemand een goede tip heeft voor dimbare LED-lampjes met G9-fitting: heel graag! Alvast bedankt!) Geen aquarium, geen vijver in de tuin, geen … tja, wat heeft u voor energieslurpers in en om het huis?
Op jaarbasis is ons energieverbruik een kleine 1.400 kWh aan elektriciteit en ons gasverbruik is steeds wat verder gedaald naar 550 m³ per jaar. Om ons elektriciteitsverbruik (ja: op jaarbasis) volledig met PV-panelen op te wekken hebben we slechts 6 panelen aangeschaft.
6 panelen dekken volledig jaarverbruik
En jawel: binnen 11 maanden hebben de 6 PV-panelen ons verbruik van 12 maanden opgewekt. Op de jaarafrekening wordt het volgende vermeld. Wat Ececo met datums heeft zitten goochelen laat ik even buiten beschouwing; het netto effect: van 6 feb 2017 tot 6 feb 2018 hebben we netto nul verbruikt (ingekocht) en netto 86 kWh teruggeleverd.
Wij betalen geen leveringskosten meer en geen Energie Belasting voor elektriciteit, maar nog slechts vaste kosten en voor alle elektriciteit die we meer hebben opgewekt, dan we hebben teruggeleverd ontvangen we 9 cent per kWh (zie bovenstaande tabelletje).
Salderen
Nu hebben wij meer dan 86 kWh teruggeleverd aan het openbare netwerk, maar daar staat (natuurlijk) ook nog altijd inkoop door ons uit het openbare net tegenover. Meestal wordt bij woningen ongeveer 70% van de zelf opgewekte elektriciteit aan het openbare net teruggeleverd, om het op een ander tijdstip weer ’terug te kopen’. Maar wat blijkt bij ons: onze inkoop gaat nauwelijks omlaag (met name in de winter is het verschil maar klein):
Van de elektriciteit die op ons eigen dak wordt opgewekt, verbruiken wij in ons eigen huis slechts 20%. Dus 80% van de opgewekte elektriciteit leveren wij aan het openbare net en duwen wij bij onze buren door de strot:
Net netto plaatje per maand (inkoop min teruglevering; zodat negatieve waarden eigenlijk heel positief zijn) ziet er dan als volgt uit:
Ons verbruik is niet 100% PV
Ja: wij verbruiken ook ’s nachts elektriciteit. En inderdaad: dan wekken de pv-panelen niets op en ja: dan levert Eneco mij “Ecostroom”: bijna 100% windenergie. En ja: ook als het ’s nachts windstil is, verbruiken wij ook elektriciteit. En ja: misschien is die windenergie wel via certificaten ingekocht uit het buitenland. (Wie weet waait het daar wel als het hier windstil is…) Maar laat ik niet alles rechtpraten wat krom is. Want ja: een groot gedeelte van de stroom hier in Nederland komt uit fossiele energie. Hebben wij dat nu met onze 6 panelen minder gemaakt? Dat weet ik niet. Ik weet wel dat er 1.400 kWh per jaar extra productiecapaciteit voor duurzame elektriciteit is geplaatst en dat onze productiecapaciteit naar behoren functioneert.
Mix van duurzame opwekking
Vaak wordt gesteld: Om “gaten in opwekking” (’s nachts en ’s winters) te compenseren blijft goedkope kolenstroom nodig. Nee! Er blijft “andere stroom dan pv” nodig. Misschien moeten we de stelling omdraaien: wind en zon zijn prima methoden om duurzame elektriciteit te produceren, maar we hebben een slimme mix nodig, zodat we nooit zonder zitten. Nu hebben we in Nederland de pech dat het lastig is om veel elektriciteit met waterkrachtcentrales op te kunnen wekken. Maar elders binnen Europa is een behoorlijke opwekking en nog meer potentie. Als we nu eens zoveel mogelijk wind en zon gaan gebruiken. En in de periodes dat die in onvoldoende mate beschikbaar zijn, zetten we de sluis van de waterkrachtcentrale open. Zodra er voldoende wind en zon beschikbaar is: sluis dicht, zodat het stuwmeer zich weer aanvult, totdat we weer elektriciteit uit waterkracht moeten winnen. En ja: let op maximum, maar ook minimum waterstanden. En nee: andere duurzame bronnen hoeven, mogen (!) we niet uitsluiten.
Capaciteit van het elektriciteitsnetwerk
Ook een argument dat vaak genoemd wordt: als iedere woning PV op het dak krijgt, moet het net worden verzwaard. Dat is hetzelfde tegenargument dat in de all-electric discussie wordt gebruikt. Maar als we nu die 2 tegenargumenten eens bij elkaar optellen: ’s winters hebben we een verzwaard elektriciteitsnetwerk nodig om (in de toekomst) alle warmtepompen van elektriciteit te voorzien en ’s zomers kunnen we diezelfde vergrote capaciteit gebruiken om alle pv-elektriciteit af te voeren uit de woonwijken. Zou de aanleg van warmtenetten dan nog steeds macro-economisch gunstiger zijn dan het verzwaren van het elektriciteitsnetwerk voor zowel de zomer- als wintersituatie?
En daarbij… Energy-Online weet mij te melden dat ik helemaal niet hoogzomer de piek had in de teruglevering van elektriciteit. Dat was afgelopen jaar al op 23 maart.
Bovendien lijkt 1,5 kW helemaal niet zo’n hoog vermogen. Maar bedenk wel: alle pv-panelen met dezelfde oriëntatie zullen grotendeels hetzelfde opwekkingspatroon opleveren, terwijl hoge verbruikers in huis veelal heel kortstondige pieken opleveren die nooit voor een hele wijk zullen samenvallen. Ik ben wel benieuwd welk gelijktijdige piek per woning de netten nu aankunnen; enerzijds bij jou en mij in de straat; anderzijds de aansluiting van een gehele wijk (en hoeveel voedingspunten heeft een gehele wijk eigenlijk?).
En als ik dan inzoom op ons elektriciteits’verbruik’ in de week van 23 maart 2017, dan zien we een redelijk voorspelbaar patroon qua opwekking en die pieken? Dat zijn de vaatwasser, wasmachine en op zondag rond 18:00 misschien de oven. De piekjes rond 19:00 is 1x een volle waterkoker voor de hele avond thee.
En als we dan kijken naar het netto verbruik per dag van 23 maart en de 30 dagen daaraan voorafgaand: gedurende deze 31 dagen in onderstaande grafiek is het netto hoogverbruik al -22 kWh (dus meer teruggeleverd dan ingekocht) en het netto dalverbruik +38 kWh (dus meer ingekocht, omdat teruglevering alleen op zaterdag en zondag overdag mogelijk is). Wat is uw (netto) inkoop van elektriciteit per maand?
Wat wilt u verder nog weten?
Reageer s.v.p. gerust (op LinkedIN) met aanvullende vragen.
Ik hoop u enerzijds jaloers te hebben gemaakt op ons lage energieverbruik. En ik hoop dat die jaloezie een aanzet is om uw verbruik te verlagen.
Ik hoop ook dat u wat meer maling zult hebben aan tegenargumenten (die op verjaardagen en in nieuwsberichten regelmatig de kop op steken).
En ik hoop ook dat ik u hiermee kan motiveren om zowel met elkaar als ieder voor zich de verstandige keuzes te maken om de wereld een beetje beter achter te laten, dan wanneer we onze kop in het zand steken. En die verstandige keuzes: ja, daar mogen de Euro’s best in meegewogen worden.