•  Ik wil informatie
  •  Bel mij
  • Deel deze pagina:
Bedankt voor uw informatie aanvraag, wij nemen zsm contact met u op.
Vraag ons gerust om informatie. Vul het onderstaande formulier in en klik op de verstuur knop.
Bedankt voor uw aanvraag, wij zullen u zsm terug bellen.
Vraag ons gerust om u terug te bellen. Vul het onderstaande formulier in en klik op de verstuur knop.

Warmtenetten: dé stip of één van de wegen naar de échte stip?

Dennis van Leeuwen

In principe lijkt mij dit een heel waardevol document voor gemeenten die (willen) gaan kiezen voor warmtenetten: www.warmopweg.nl/wp-content/uploads/2019/01/Rol-van-Gemeenten-bij-aanleggen-warmtenetten.pdf. Het schema op pagina 9 vind ik zeer inzichtelijk!

Ik heb twee (voor mij belangrijke) punten.

De stip die geen stip is

Van mijn eerste punt begrijp ik best dat het niet zo rot bedoeld is: het warmtenet is niet de stip op de horizon; een duurzame energievoorziening is namelijk die stip.

Een warmtenet is één van de wegen naar die stip toe. Zo staat het (met name in het slotwoord) ook tekstueel omschreven. Maar afbeeldingen zeggen meer dan 1.000 woorden. Waarom staat één van de drie wegen, getekend als dé stip op de horizon? Ik ben bang dat dat sommige lezers de andere twee wegen uit het oog verliest.

Anderzijds ook goed om aan het einde van het traject opnieuw te beoordelen: of is een alternatief toch beter?

Prijselasticiteit

Mijn tweede punt is dat er (mijns inziens) te weinig wordt in gegaan op de kosten voor de consument: bij welke tarieven zal de consument gaan isoleren en daardoor de afzet van warmte drastisch verlagen? Welk financieel rendement blijft er dan over voor het warmtebedrijf? Huidige warmtebedrijven vragen ca € 25 tot € 28 per GJ afgenomen warmte (zie bijvoorbeeld deze vergelijking). Als je dat omrekent naar de energie van 1 m3 aardgas komt dat overeen met € 0,90 tot 0,98 per m3 aardgas. Een warmtebedrijf vraagt dus een ca 50% (!) hoger tarief dan huidige aardgastarieven.

Misschien is het een aardig idee om de energiebelasting op aardgas te verhogen tot we allemaal € 1 per m3 betalen. Die kosten verhoging compenseren we met een hogere vaste belasting vermindering. En dan eens afwachten hoe ver de verkoop van aardgas daalt… Mijn voorspelling: ver! Enerzijds doordat verspilling eindelijk, eindelijk eens wordt gestopt en anderzijds omdat investeringen worden gedaan, die zich nu wel enorm snel terugverdienen.

En laten we dan nog eens doorrekenen of aanleg van een warmtenet nog steeds voordeliger is dan verzwaring van het elektriciteitsnet.

Een zonvakantie ter illustratie van het warmtenet

Om mijn vraagtekens bij warmtenetten (nogmaals, zie evt ook een van mijn vorige artikelen) op een andere manier te illustreren: als jouw stip op de horizon een zonvakantie is, dan is het warmtenet het vliegtuig naar Curaçao en is all-electric (incl daartoe benodigde isolatie) de treinreis naar Zuid Frankrijk: het duurt wat langer, je moet wat vaker overstappen, maar veel minder vervuilend en qua kosten (incl alle naheffingen en indirecte kosten) goedkoper.

In mijn beleving is de vliegreis naar Curaçao al zo’n aanslag op ons budget, dat we geen geld meer willen uitgeven aan consumpties. Om geen warmtehonger te lijden, gaan we isoleren en nog meer isoleren tijdens onze zonvakantie. Onze vrije tijd glipt tussen onze vingers door, zonder dat we kunnen genieten van het schitterende Curaçao. Als ons vliegtuig weer landt op Schiphol, besluiten we om enkele weken later nog even te gaan nazomeren: lekker even met de trein naar Zuid Frankrijk.

En oja: het is sowieso onrendabel (?)

Het document dat aanleiding is tot dit artikel staat dit op pagina 7:

Dit begrijp ik niet, want ik lees hier tussen neus en lippen door dat warmtenetten sowieso onrendabel zijn? Waarom zouden we erin investeren dan? Maar wordt rentabiliteit niet bepaald door te vergelijken met een alternatief? Welk alternatief? Het huidig gebruik van aardgas dat straks sowieso geen alternatief meer is?

En hoe wordt de rentabiliteit van verzwaring van het elektriciteitsnet berekend? Dragen gemeenten eigenlijk ook bij aan de aan aanleg van elektriciteitsnetten? Als dat het geval is: Waarom wordt aanleg niet inbegrepen in de koopsom van nieuwbouw (is ‘eenmalige aansluitkosten’ eigenlijk ‘gedeeltelijke aansluitkosten’?). Onderhoud en vervangen zou toch inbegrepen moeten zijn in de jaarlijkse vaste kosten?