•  Ik wil informatie
  •  Bel mij
  • Deel deze pagina:
Bedankt voor uw informatie aanvraag, wij nemen zsm contact met u op.
Vraag ons gerust om informatie. Vul het onderstaande formulier in en klik op de verstuur knop.
Bedankt voor uw aanvraag, wij zullen u zsm terug bellen.
Vraag ons gerust om u terug te bellen. Vul het onderstaande formulier in en klik op de verstuur knop.

Welk gat slaat de afbouw van salderingsregeling?

Dennis van Leeuwen

Ik lees vooral verwijzingen dat de saldering tot 2023 blijft behouden; vervolgens tot 2031 wordt afgebouwd; er niets voor terugkomt.

Reacties daarop, meningen daarover lees ik nog nauwelijks (wel dit artikel van Atriensis). U bent van harte uitgenodigd uw visie, uw mening te geven in een reactie op mijn artikel!

Mijn beeld van de toekomstige situatie

Mijn grootste bedenking: gemiddeld wordt zo’n 70% van de zelf opgewekte elektriciteit teruggeleverd aan het openbare net. Wordt dan in 2031 de waarde van die 70% zelf opgewekte elektriciteit gehalveerd? (mijn stroomleverancier zou excl BTW 9,2 ct/kWh normaaltarief en 7,6 ct/kWh daltarief rekenen, als wij op jaarbasis in de plus zouden eindigen; de belastingdienst rekent 9,9 ct/kWh, ook excl BTW).

En huishoudens met een extreem laag energieverbruik (zoals dat van mij; minder dan 1.400 kWh per jaar) en (sinds eind feb 2017) met een paar zonnenpanelen (die ca 200 kWh per jaar meer opwekken dan ons verbruik), leveren zo’n 80% van de zelf opgewekte kWh’s terug aan het net.

Welk financiële impact zal dit hebben voor huishoudens met een elektrische warmtepomp en pv-panelen die op jaarbasis rond 0 kWh uitkomen? Met name ’s zomers opwekking en ’s winters afname. Dat hun warmtepomp niet draait op hun eigen pv-stroom lijkt me duidelijk. Maar worden zij niet erg hard gestraft? Zijn zij slecht bezig, door ’s zomers duurzame elektriciteit bij de buren (die daar niets van merken) door de strot te duwen?

Rekenvoorbeeld Huize van Leeuwen:

Variabele kosten elektriciteit

– “Froegâh”: 1.400 kWh/jaar x € 0,25 = € 350

– Huidig: -200 kWh/jaar x € 0,11 = € -22

– Na 2031: +1.000 kWh/jaar x € 0,25 – 1.200 kWh/jaar x € 0,11 = € 120

Uitleg:

– “Froegâh” = toen we nog geen PV-panelen hadden

– Huidig = met 6 zonnepanelen en met saldering

– Na 2031 = met 6 zonnepanelen en zonder saldering; wij onttrekken ca 1.000 kWh/jaar uit het openbare net en leveren ca 1.200 kWh/jaar terug.

– Tarieven en kosten incl 21% BTW; bedragen afgerond tbv leesbaarheid.

– Tarieven heb ik gelijk gehouden aan die van 2019. Ook de afrekenmethodiek van mijn huidige energieleverancier heb ik gelijk gehouden: alles wat zij van mij krijgen tegen hetzelfde tarief als wat ik van hen krijg.

Financiële besparingen

– De huidige jaarlijkse besparing dankzij de zonnepanelen is ca € 370.

– Als saldering is gestopt, wordt de jaarlijkse besparing € 230. Dat is € 140 per jaar minder. 38% minder.

En ja: in 2023 zijn onze zonnepanelen uit 2017 al (zo goed als) terugverdiend.

Des te lager het verbruik, des te hoger het percentage ‘waardeverlaagde opwekking’

Dankzij ons extreem lage energieverbruik is straks een extreem groot gedeelte van onze eigen opwekking in waarde gehalveerd. Dan verdienen wij nog serieus geld met slechts 20% van onze pv-opbrengst. Onze afname van elektriciteit uit het openbare net is sinds onze pv-panelen (feb 2017) nauwelijks gedaald.

Ter overweging bij nieuwe pv-systemen

Voor nieuwe systemen wordt het goed opletten: zoveel mogelijk opwekking op jaarbasis is niet meer het meest interessant, maar de spreiding van de opwekking: welke panelen pieken misschien minder bij volle zon, maar produceren ook nog wat bij een lagere (diffuse) instraling? Liever oost-west opstelling ten behoeve van spreiding van opwekking gedurende de dag. Verticale plaatsing ten gunste van opwekking bij lage zonnestand.

Ter overweging bij huidige pv-systemen

Voor huidige pv-systemen: nog maar eens kijken of we het elektriciteitsverbruik beter kunnen laten samenvallen met de opwekking:

1) Laten we de vaatwasser juist weer overdag draaien ipv ’s nachts (dat is prima).
2) Laten we het strijkgoed liggen tot een zonnige vrije dag
3) Gaan we gourmetten als paasbrunch ipv als kerstdiner
4) Koelvriescombinatie voorzien van een moeten-mogen-regeling: minimaal koelen als er geen opwekking is, dieper terugkoelen als er wordt teruggeleverd.
5) De wekker na zonsopgang af laten gaan 🙂
6) Nieuwe vaatwasser, wasmachine, waterkoker met een lager vermogen aanschaffen. Het opwarmen duurt wat langer, maar we onttrekken minder elektriciteit uit het openbare net en we gebruiken daardoor meer zelf opgewekte elektriciteit.
7) En ja: investeren in accu-capaciteit is ook mogelijk: de auto, fiets, oplaadbare batterijen in wekkerradio’s (knipoog)…
8) etc…

Daglichtafhankelijke verlichting (handmatig uit, of automatisch uit/dimmen), vrije koeling (bij lage buitentemperatuur, maar met zontoetreding): de beloning van energiebesparing bij hoge eigen opwekking wordt gehalveerd.

Kort samengevat:

1) Gaat het niet te ver om 70% van de gemiddelde opwekking van een huishouden, tot 80% van opwekking door heel zuinige huishoudens in waarde te halveren?
2) Zou het logischer zijn als vraag door netbeheerders, handelsmaatschappijen en aanbieders van teruglevering de waarde van elektriciteit bepalen?
3) Zou het logischer zijn als de overheid besparing en opwekking van duurzame energie stimuleert?
4) Waarom niet de Energie Belasting verder opschroeven, zodat besparing wordt gestimuleerd, zodat opwekking door pv voor eigen verbruik een hogere financiële opbrengst geeft? Verhoging van Energie Belasting kan mijns inziens gemakkelijk: zie dit vorig artikel van mij.

Ik schreef eerder dit artikel over onze pv-panelen.

Meer dan geld

Maar tot slot: het gaat niet alleen om Euro’s. Bedenk dat we bezig zijn met een energietransitie ten gunste van de leefbaarheid van onze aardbol, ten gunste van ons nageslacht. JA: dat is ook wat waard!

Meijer E&M adviseert graag wat voor uw utiliteitsgebouw de juiste keuzes zijn.